Grāmatas

N. K. Džemisina “Obelisku vārti”

Par šo grāmatu nemaz nebiju plānojusi rakstīt izvērstu atsauksmi, jo likās, ka nav nekā tāda, ko teikt, jo visu savu wow sajūsmu biju izsmēlusi, rakstot par triloģijas “Salauztā zeme” pirmo grāmatu “Piektais gadalaiks”. Bet cilvēks domā, Dievs – dara.

Kā kārtīgs latviet’s ar iesakņojušos kapu kultūru biju pirmajās siltajās pavasara dienās apkopt kapus. Rušinoties pa nedaudzajām pērnajām lapām, izvēlās pāris zilas vabolītes (tagad es gudra, tām vajadzētu būt Agelastica alni, alkšņu zilajam lapgrauzim) un, atzīšos, sajutos nedaudz neomulīgi. Ne jau tāpēc, ka man būtu ļoti bail no kukaiņiem. Nē, es atcerējos virdvaboles. Tās no N.K.Džemisinas “Obelisku vārtiem”.

Īstenībā jau virdvaboles ir tikai viena no pārmaiņām dabā, ko izsaucis piektais gadalaiks, bet, re, cik ļoti palikusi atmiņā un iespaidojusi. Otrs moments bija vārds ‘maģija’. Varētu teikt, kas tur sevišķs? Ļoti saderīgi ar fantāziju, parasti taču iet roku rokā. Kas tad ir maģija – burvestības, roku veiklība, pārpasaulīgs, netverams spēks? Bet varbūt tā ir enerģija? Vai arī, tas ir tikai vārds?

Īstenībā neko vairāk varētu arī neteikt. Subjektīvās uztveres akcenti salikti, savukārt, sižetu nav vērts atstāstīt. Izlasi “Piekto gadalaiku” un roka stiepsies pēc “Obelisku vārtiem”, jo būs daudz urdošu jautājumu. Viens no tiem – kas notiek ar orogēnes Esunas meitu? Plaisa, kas tā izvirda uguni, ka tagad viss apbirst ar pelniem, jau savu ir padarījusi. Tu zini, kas ir orogēnes, un smadzeņo, kas ir akmens akmensrijēji un sargi.

Un, nolāpīts, ko darīt ar tiem debesīs levitējošiem obeliskiem!?

Un ko tagad? Tas ir jautājums tādiem kā es – “fantāzijas žanrs neiet pie sirds“. Izlasi šo gabaliņu un vai tev nešķiet, ka atpazīsti klimatu, kurā dzīvo? Gandrīz vai sociālais reālisms, vai kaut kas no ģeogrāfu studiju programmas. Un tam pa vidu noslēpumaini obeliski debesīs, Mēness, kurš ir pazudis no Zemes orbītas, un tāpēc Zemestēvs dusmojas. Tas ir tik ļoti pietuvināts realitātei, tikai nosaukts citos vārdos. Orogēnes, rāmi, akmensrijēji, sargi. Obeliski, gadalaiki, maģija un orogēnija. Māte un meita ar īpašām orogēnijas spējām, pagaidām vēl šķirtas.

Lasīju, mēģināju sagremot, man patika. Brīdinu, tas nav nekāds atslodzes gabaliņš.

Ar tandēmu izdevniecība “Prometejs” un tulkotāja Ieva Melgalve nav iespējams vilties tajā, ko lasi.

Komentēt